31 December 2011

Better than revenge

The story starts when it was hot and it was summer
And, I had it all; I had him right there where I wanted him
She came along, got him alone, and let's hear the applause
She took him faster than you could say sabotage
I never saw it coming, wouldn't have suspected it
I underestimated just who I was dealing with
She had to know the pain was beating on me like a drum
She underestimated just who she was stealing from

She's not a saint and she's not what you think
She's an actress, Whoa
She's better known for the things that she does
on the mattress, Whoa
Soon she's gonna find
Stealing other people's toys on the playground
Won't make you many friends
She should keep in mind,
She should keep in mind
There is nothing I do better than revenge, Ha

She looks at life like it's a party and she's on the list
She looks at me like I'm a trend and she's so over it
I think her ever present frown is a little troubling
She thinks I'm psycho
cause I like to rhyme her name with things, but
Sophistication isn't what you wear, or who you know
or pushing people down to get you where you wanna go
They didn't teach you that in prep school
So it's up to me
That no amount of vintage dresses gives you dignity

She's not a saint and she's not what you think
She's an actress, Whoa
She's better known for the things that she does
On the mattress, Whoa
Soon she's gonna find
Stealing other people's toys on the playground
Won't make you many friends
She should keep in mind,
She should keep in mind
There is nothing I do better than revenge, Ha ha

I'm just another thing for you to roll your eyes at honey
You might have him, but haven't you heard
I'm just another thing for you to roll your eyes at honey
You might have him, but I always get the last word
Whoa

She's not a saint and she's not what you think
She's an actress, Whoa
She's better known for the things that she does
on the mattress, Whoa
Soon she's gonna find
Stealing other people's toys on the playground
Won't make you many friends
She should keep in mind,
She should keep in mind
There is nothing I do better than revenge,

Do you still feel like you know what you're doing,
Cause I don't think you do, Oh
Do you still feel like you know what you're doing
I don't think you do, I don't think you do
Let's hear the applause
Come on show me how much better you are
See you deserve some applause
Cause you're so much better
She took him faster than you could say sabotage

30 December 2011

Life as research postgraduate...

Assalamualaikum and morning girlssss....('s' nak lebih je macam lah ada orang baca blog kau hee-_-*)

Huhhu,pagi2 Sabtu ni memang rasa nak tidur je...bangun pun lambat pukul 9,itu pun nasib baik hubby Kak Mija dah balik kalau tak,memang tak bangun la jawabnya.Memang janji manismu jelah nak bangun awal nak pergi lab.hehehe..Lepas2 mandi, makan cekodok Kak Mija and air nescafe(degil nak minum jugak kan dah pening)..Haih seronoknya dah kawin bangun pagi makanan dah tersedia,balik kerja dah ada orang masakkan.Bahagianya hidup.Terperasan sekejap hehe.Tapi seriously minggu ni rasa macam ada wife sebab penat2 kerja,bila balik terubat penat dah ada orang masak sedap2,tidur sambil tengok tv kat ruang tamu..heeee.Agaknya itu lah perasan husband bila balik2 wife sambut dengan masakan yang sedap kan??

Hurmm back to my lab life, lepas Kak Mija hantar balik rumah,terus ambil kereta and zoommm to the lab.Buka je pintu,ada Adi,Men and Dura.Okay..like hellooo welcome back  to the world hehe..But poor Dura, she caught the fever.Dah lah kena siapkan sample crystal nak hantar pergi space.But thats postgraduate life.Especially yang buat research.But at any rate,poor Dura still need to prepare her protein cuz Prof need it on 5th Jan.Sakit ke, apa ke,kerja kena buat.To Dura,I hope u get well soon.For me,buat kerja betul2 okay.Frust macam mana pun,result tak dapat2 pun,tak boleh berputus asa.Believe in your faith.Allah already planned our life,He knows exactly what will happen of course.I need to accept that I depend on Allah to rescue me when I'm not as aware or good,and I'm totally depend on Allah to helps me in whatever I do in this world and that I would not give up upon His mercy.


P/s:To me and my friends...jom..do our best..life as postgraduate memang stress.I bet everyone will said that.but believe me one day we will be grateful we have this opportunity and we will be missing this moment so so much...(sambil buat muka semangat^.^)

Mengantuk sehhhh...

As salam and hi girls...

Petang2 macam ni memang tersangat2 lah mengantuk.Cuaca pun mendung2 giteww,dengan lagu tema A thousand years ost twilight tu,memang la berat je mata ni..apa lah nasib orang lain dah keje aku jugak terkedek2 lagi belajar.Dah la tu tak tau lagi bila boleh nak grad...Tapi takpe,sabar2.

Dari hari Selasa aku berhempas pulas buat kerja,tapi kali ni buat kerja macam berbaloi2 sikit.Dah lah buat kerja ada teman(credit to Kak Iffah yang sesama buat cloning),bila balik,ada pulak chef tolong masakkan sedap2,thanks to Kak Mija..Memang lah terbaik kan?Haihh..But whats important now,I really hope everything will be okay.Experiment success,kerja smooth and progress report siap.Minggu depan hari Isnin Ikmal bongek datang Kl,interview kat Shah Alam,tapi dia dah pesan siap2..taknak jumpa sampai la kitorang kawen nanti..Sabo jela.. Nasib baik sayang hehe...So untuk Mr Ikmal,goodluck okay.yakin sikit dekat diri sendiri...Iwill  always pray the best for you..for us...Yang penting niat tu kasi betul,jangan awal2 dah pasang niat nak ngusha awek nanti I pijak perut u hehe...ganas betul..

Akhir kata(ecehh macam ayat karangan dah.)..friends..please pray the best for me..really want to graduate and serve my family.I know this was only my chance, to help my family, to change our future.Semoga semuanya berjalan lancar.Amin Ya Allah..Permudahkan lah segalanya untuk hamba-Mu ini...

29 December 2011

Hiyahhhhhh..Im backkkk!!

Assalamualaikum girlsssss....

Lama nya tak update blog..Asyik busy je(or buat2 busy)..last week mama datang,memang tak la nak buka laptop pun...then pergi sana sini,bawak mama pergi Nilai..excited betul dia..hehehhe..habis je cuti baru tersedar..progress report kena hantar 3January..OH EM GEEEE...gila ah tak buat apa apa pun lagi...mama tolong saya dah tak nak belajarrr wuuuu...

Bila tengok date hantar report,3 Januari 2012..What??! 2012???gilaaaa lab entah ke mana..boleh ke nak grad on time ni..aaaaaaa....Ya Allah tolong lah aku permudahkan segalanya..Harap2 lepas ni just dugaan lab jela..jangan la dugaan lain datang lagi sebab kalau boleh nak fokus gila2(boleh caye keee)...

Weekdays mesti dekat lab,bila weekend balik rumah,,Rindu nak jumpa kawan2,rindu nak shopping2..tapi tak sempat..I really hope kawan2 saya yg dicintai ini memahami saya ok sayang sayang sekalian...Doakan saya cepat2 grad and we can hang out dengan tenangnya.Amin...


P/S: Tak sabar nak tunggu miracle happen.Ya Allah Ya tuhanku..permudahkan lah segalanya hanya kepada Mu aku mampu berharap....

21 November 2011

Sesi berjalan2 bersama adik2:P

Setelah beberapa kali Aiman and Yasmin call minta ambil dari kampung, atlast misi memindahkan mereka dari Taiping ke Kuala Lumpur tercapai jua hehe...Seronok bukan main lagi diorang dapat bercuti dekat KL a.k.a rumah nenek.Ye memang kitorang terbalik sikit,rumah nenek kat KL,rumah kitorang yang dekat kampung.hehe...

                      Muka gumbira Yasmin...

Hobi budak2 ni bila berjumpa dengan kakak diorang is mengepow dengan sesungguh-sungguhnya sehingga kakak terpaksa makan megi sementara elaun masuk huhuk .We watched The adventure of TinTin 3D(betul ke entah tajuk dia ni hehe) bersama 2+2 LARGE popcorn.Taktaula adik2 aku ni suka bebenor dengan popcorn haih..and then main game...



Comel je si gemuk kakak main benda ni..Yasmin da besarlah pergi la main game lawan2 macam Abg Aiman ish3....

Then kitorang pergi bermandi manda sehingga kakak hitam(tapi Yasmin lagi hitam hahahha till she become joke of the day at rumah nenek hehhehe)


Muka tak rela kena paksa naik hahahhaa...Tumbuk perut baru tahu....

Tak sabar nak tunggu elaun masuk lagi kita tengok Puss in the Boots pulak eh(pun tak sure betul ke tak tajuk filem ni heheh)....

Byeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Pernah tak rasa benci yang amat dekat orang sampai rasa nak pijak2 muka dia???hehe....

8 November 2011

Musim orang brtunang and kahwin:)

Sekarang ni musin orang bertunang and kahwin ke??Last week one of my bestfriend dah nikah...Nur Hanis Athirah, im very happy for you and really hope you both will be happy always.

am happy for u guys.Anis sangat cantik!

...and tadi my lovely sister,Kak Mija baru bagi kad yang sangat cantik!Tak sabar nak tunggu hari Kak Mija pulak..

Gold color..cantik kan???

hmm happy sangat untuk diorang..but i dont know why, deep in my heart I know im not ready to become someone's fiance or wife.Dulu memang teringin sangat2 but now heartless.Tekanan lab kerrr??hehe..entahla labuuuuu....

5 November 2011

Selamat Hari Raya Eiduladha....

As salam and hi girlssss....(banyak betul s,selalu perasan macam lah ade orang tengok blog aku)

First of all nak wish Selamat Hari raya Aidiladha kat semua...minta maaf zahir batin..hihi.Jemput makan kat rumah maii....


.Mai pekena ketupat daun palas rendang daging satu round.Byeee...


Sedap bak anggggg!!

2 November 2011

Entry pelik malam ini.Confius dengan diri sendiri.

As salam and hii girlssss....

Haaa tengok2 title pun dah pening.Korang yang nak membaconye lagi la poning...Ish3...Sebenarnya dari dulu sampai ler sekarang I pening betui la kenaper la korang,korang and korang haa jangan larikk I tunjuk kat u la tu...selalu cakap I ni lembut orangnye??Tang mane la yang lemah lembut tu??lemah gemalai ke aku ni??hoh(bak kata mak aku lembut ape,lembab adela..eh..eh..sampai hati mama..)

Sebenarnya tak kisah pun orang nak kata I ni lemah lembut ke ape,best apa kan??Bukan sonang nak jadi lembut..Banyak oo orang terpaksa berlakon,buat2 lembut tapi haaaa saya ni naturally lembut.EHEM.(eeee tegak bulu roma tengkuk den).Hahaha takdelahh jangan salah fahammm.Den gurau jeeee..Tapi tula,kalau orang yang tak kenal sgt memang rasa I ni lembut,lemah gemalai lagi ayu.Kadang2 sebenarnya rimas jugak and tak suka bukan sebab apa orang akan cakap..'Eh kau tu lembut boleh ke pergi sorang2??"'Wehh sahla dia taknak join benda2 tu dia tu kan lemah lembut''Or...'Toksah la ajak Ira tu..nak angkat lesung plastik pun dia tak larat,inikan nak main futsal'...Wehhh sape kateeee wehhhh...waaaaa T.T...

Tapi dalam banyak2 orang ada sorang je orang yang tak rasa i ni lemah lembut orangnya malah akan muntah bila org cakap macam tu nama dia.... ten tenennnn tak lain tak bukannn....Athirah Uzi.hahha..Bak kata dia.Weh geli aku.Tang mana hang lembut??Tak pernah nampak pon 10 tahun kita kawan haha.Entah ler trah oiii,dah depa kata aku lagu tu nak buat lagu mana.Terima lah seadanya mana tau sat ni aku buleh ganti Fasha Sandha duk berlakon keluaq ayaq mata manjang..hehe..Jangan jeles noh.haha.

Susah la sebenarnya bila orang dok kata kita ni lembut la,baik la.Pasal bile keluar perangai loqlaq,gila2 depa duk kata kita berlakon je sebanarnya.Adoiiiii...Lagi satu sebab ceq ni mekap depa pun kata la ceq ni suka tarik perhatian orang.Ni nak habaq mai..buat pengetahuan korang2..ceq takkan angkat muka la kalau lalu depan2 lelaki nii..haha.Tak caya tanya kawan2 ceqqq..hihi...Bukan cover ke apa sebab dah terbiasa masa sekolah dulu2 depa selalu mengata,hitam lah,muka macam mamak lah(T.T),kuruih keringla..haha..pasal tu malas nak tunjuk muka satgi nak mengata.

Hmmm lepas ni kalau da start kawan ngan I,jangan terkejut noh perangai loqlaq..I tak berlakon..dakkk tak tipu ni sumpah!hihi...


P/S:Malam ini rindu Tirah Uzi,a friend for 10 years.Yang in my hardest time, call direct dari Malaysia-Korea everyday for atleast 1 hour to make sure im okay.Yang dengar haku membebel,menangis macam orang gila.haha.Thank you dear.ILYSM(Berani lah cakap kat sini sebab tau dia malas nak baca blog2 ni.Kalau nak cakap depan2 maluuu ego hahha)


Ini dia cik Tirah ngok ngek kitaaa hehehheeh...

1 November 2011

Hati lu jer,hati wa camnerrr....


Sick and tired of taking care of everyone's heart. Oh,I'm sorry.I forgot.I only exist when you need something.Bye.

31 October 2011

Thank you Paani dear...

Hye peeps..
As a girl mestilah suka kalau kita nampak cute right???Its hard to look cute in real world right but nevermind she(Paani) had succeeded in turning me into this cute cartoon and I really love it!!



                                                     
                                                                                 


Comel kan????Heeeee.....
Comel kan kalau boleh buat banner wedding korang macam ni???or kad kahwin...or apa2 jelah hehehe....

Kalau berminat boleh lah tempah dekat paani via http://paanipeace.blogspot.com/...Tak mahal pon satu artwork RM 10 je...


P/s:Macam mana nak letak gambar cartoon kat header macam blog paani tu eh???hmmmm.....@.@

30 October 2011

Learn to let go of the past..

 Dear diary....
Some words for myself..If you want to be happy,just learn to let go of the past. Dunno why I always cling to  past memories, to all the frustration, all my mistakes and wrong desicions I've made before..Can I graduate in time???Can I be happy like everyone else??Will I ever get hurt again???Will this and will that.....Im worried too much about the future.I tend to replay my past mistakes over and over again allowing the feeling of guilt,regret and shame fills my lung and shaping my present behaviour. Lately, I tend to be so emotional.Easily break down. Oh thats just not me but urghh...please Ira.Don't let the past ruin your future.You are strong and no one can change you!YES!!!!!!!!!!(overacting eh-_-").



P/s:Share my fav quote--->Right actions in the future are the best apologies for bad action in the past.






Went to my cousin's wedding last weekend.More pic will be update later;p

25 October 2011

sooooo trueeeee...

24 October 2011

Fitnah sebuah istikharah...



Sambil baca2 artikel dekat Saifulislam.com,tiba2 ternampak sebuah artikel yg menarik perhatian saya.tentang solat istikharah.Jadi saya share artikel disini dengan harapan kita semua dapat mengambil iktibar dan mengetahui makna sebenar istikarah....
“Ustaz, saya dan tunang saya sudah hampir ke tarikh pernikahan kami. Tetapi tunang saya telah secara mendadak memutuskan pertunangan kami. Beliau bermimpi melihat seorang perempuan lain dan setelah beristikharah, beliau yakin perempuan itu adalah pilihan sebenarnya kerana ia muncul dengan petunjuk Allah. Bagaimana pandangan ustaz? Saya dan keluarga saya serta keluarga tunang saya sangat terkilan. Apakah benar saya sudah dikeluarkan daripada petunjuk Allah? Di mana silap saya, ustaz?”
Sepucuk emel dihantar kepada saya.
Beristighfar dan mengurut dada.
Percaya atau tidak, gejala ini semakin menjadi-jadi.
Malah di kalangan pelajar universiti, Istikharah semakin popular di dalam trend yang tersendiri. Ia diamalkan bagi ‘memaksa’ Allah membuat pilihan untuk mereka. Berbekalkan kejadian persekitaran atau mimpi yang disangka petunjuk, kadang-kadang ‘pilihan Allah’ itu adalah tunang orang, suami orang, malah ada juga isteri orang. Bertindak atas nama ‘petunjuk Allah’, tercetus permusuhan sesama anak Adam.
Apakah Allah, atau Syaitan yang memberikan ‘petunjuk’ penuh mudarat dan zalim itu?
MEMBELAKANGKAN ILMU
Penyakit besar yang melanda anak-anak muda terbabit ialah beribadah tanpa ilmu. Mereka melaksanakan Solat Istikharah berdasarkan saranan rakan-rakan yang juga melakukannya atas saranan kawan-kawan yang lain. Berapa ramaikah yang membuka kitab Fiqh atau belajar mengenai Solat itu dan ibadah yang lain melalui para ustaz dan alim ulama’?
Keadaan ini menjadi lebih bermasalah apabila ada pula agamawan yang mengesyorkan panduan-panduan yang tidak berdasarkan keterangan al-Quran dan al-Sunnah malah diajar pula kaifiyat yang sangat membuka ruang manipulasi Syaitan dalam mengaburi pertimbangan anak Adam.
Mengira huruf tertentu di dalam Surah, menyelak secara rawak mushaf dan mencari petunjuk di muka surat yang terbuka, juga paling banyak meniti di minda ialah menanti mimpi yang menjawab permintaan.
Ia mengingatkan saya kepada pandangan Sheikh Saleem bin Eid al-Hilali di dalam kitab Bahjah al-Nadzireen syarah kepada Riyadh al-Sholiheen:
“Ada sesetengah orang berpendapat, “sesudah mengerjakan solat serta Doa Istikharah, akan muncullah nanti petunjuk dalam mimpinya, maka dia akan memilih sebagaimana yang ditunjukkan oleh mimpinya itu” Justeru ada sesetengah orang berwudhu’ dan kemudian melakukan Solat serta Doa Istikharah dan terus tidur (dengan meletakkan harapan  petunjuk datang melalui mimpi), malah ada juga mereka yang sengaja memakai pakaian berwarna putih kerana mengharapkan mimpi yang baik. Semua ini hakikatnya adalah prasangka manusia yang tidak berasas”
Menjadi satu keperluan yang sangat penting untuk kita kembali kepada maksud asal Solat Istikharah.
Istikharah itu bermaksud meminta bantuan daripada Allah untuk seseorang itu memilih di antara beberapa kemungkinan yang diharuskan oleh Syara’. Ada pun pilihan yang berada antara manfaat dan mudarat, apatah lagi Halal dan Haram hatta Makruh, maka tidak harus untuk Istikharah dilakukan kerana tindakan yang sepatutnya diambil sangat jelas iaitu pada meninggal dan menghindarkan pilihan yang tidak baik itu.
Sabda Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam:
“Hadith yang dikeluarkan oleh al-Bukhari di dalam Sahihnya dengan sanadnya daripada Jabir radhiyallaahu ‘anhuma, beliau berkata:
Daripada Nabi sallallaahu ‘alayhi wa sallam Baginda bersabda:
Apabila sesiapa daripada kalangan kamu diberatkan oleh sesuatu maka hendaklah dia Rukuk dengan dua Rukuk (mengerjakan Solat dua rakaat) yang selain daripada Solat yang Fardhu (yakni mengerjakan Solat dua Rakaat dengan niat Istikharah).
Kemudian hendaklah dia berdoa: Ya Allah, aku beristikharahkan Engkau dengan ilmu-Mu dan aku juga memohon ketetapan dengan ketetapan yang bersandarkan kurniaan-Mu yang Maha Agung. Engkaulah yang Maha Menetapkan sedangkan aku tidak mampu untuk menetapkan. Engkau Maha Mengetahui dan aku pula tidak mengetahui. Engkaulah yang Maha Mengetahui akan perkara-perkara yang tersembunyi. Ya Allah, jika pada ilmu-Mu sesungguhnya urusan ini – harus disebut hajat tersebut atau cukup sekadar meniatkannya kerana Allah Maha Mengetahui akan hajat itu – adalah baik untukku pada agama, kehidupan dan kesudahan urusanku (kini dan datang), maka tetapkanlah ia untukku dan mudahkanlah ia bagiku. Kemudian berkatilah bagiku di dalam pilihan ini. Dan andaikata pada ilmu-Mu sesungguhnya hal ini adalah buruk bagiku pada agama, kehidupan dan kesudahan urusanku (kini dan akan datang), maka hindarkanlah ia daripadaku dan hindarkanlah aku daripadanya. Tetapkanlah bagiku kebaikan dan jadikanlah aku redha dengannya.
ANTARA ISTIKHARAH DAN ISTISYARAH
Istikharah itu mempunyai gandingan yang memberi tambahan kemudahan. Ia dikenali sebagai Istisyarah.
Istisyarah ini bermaksud meminta pendapat mereka yang boleh dipercayai untuk membantu seseorang itu membuat keputusan.
Sheikh al-Islam Ibn Taimiyyah rahimahullah pernah berkata:
“Tidak akan menyesal seorang yang beristikharah kepada al-Khaliq (Allah) serta bermesyuarat dengan para Makhluq, serta tetap pendirian dalam keputusannya”
Biar pun para Ulama berselisih pendapat tentang mana yang patut didahulukan antara Istisyarah dan Istikharah, ia tidak menjejaskan bahagian yang perlu dimainkan oleh seorang manusia dalam proses dirinya membuat keputusan. Sebelum sampai kepada pertimbangan memilih antara dua kebaikan, seseorang yang berhajat itu mestilah mempunyai asas dalam penilaiannya agar pilihan yang ada di depan matanya adalah antara dua perkara yang harus serta sama baik. Sudah tentu, hal ini juga memerlukan dirinya untuk mengambil bahagian dengan berusaha.
Setelah beristikharah, namun hati masih berada di dalam ketidak pastian, harus baginya untuk mengulangi Solat dan Doa Istikharah itu hingga beroleh ketetapan hati dalam membuat keputusan. Di samping itu juga, dia dianjurkan beristisyarah, yakni meminta pendapat individu-individu yang dipercayai integriti dan kemahirannya dalam urusan tersebut, agar keputusan boleh dibuat.
Titik pentingnya ialah, keputusan hendaklah kita yang berhajat itu melakukannya dan bukan menyerahkan kepada Allah untuk membuat keputusan itu dan menampakkanya melalui petanda-petanda yang dicari. Di sinilah ruang untuk fitnah berlaku apabila dalam suasana hidup kita yang dibelenggu oleh pelbagai maksiat serta Iman yang teruji, kita membuka suatu ruang kosong untuk dicelah oleh tipu helah Syaitan.
Tambahan pula dalam keadaan jiwa anak muda yang selalu lemah untuk menolak kehendak diri dan sering terdorong mengikut kemahuan. Jiwanya tidak bulat meminta kepada Allah, sebaliknya bermain helah untuk mengharapkan Allah menyokong kecenderungan dirinya sendiri.
Berhentilah mencari mimpi.
Berhentilah menunggu petanda.
Beristikharah memanggil kebersamaan Allah dalam keputusan yang kita buat. Kita yang membuat keputusan itu, dengan keyakinan hasil Istikharah, bahawa keputusan yang kita buat itu adalah dengan kebersamaan Allah. Jika di kemudian hari, pada pilihan yang dibuat itu, datang mehnah yang menguji kehidupan, kita tidak akan berfikiran negatif malah berusaha untuk mencari sisi-sisi positif pada apa yang berlaku kerana keputusan yang dibuat dahulu itu adalah dengan kelengkapan Syariatullah (Istikharah) serta Sunnatullah (Istisyarah – Ikhtiar Usaha).
Pertimbangkanlah… seandainya pilihan yang disangkakan petunjuk daripada Allah itu mencetuskan mudarat, permusuhan, meninggalkan yang afdhal dan mengambil yang mafdhul… berhati-hatilah.
Ia mungkin mainan Syaitan.
“Sebahagian (daripada umat manusia) diberi hidayah petunjuk oleh Allah (dengan diberi taufiq untuk beriman dan beramal soleh); dan sebahagian lagi (yang ingkar) berhaklah mereka ditimpa kesesatan (dengan pilihan mereka sendiri), kerana sesungguhnya mereka telah menjadikan syaitan-syaitan itu pemimpin-pemimpin (yang ditaati) selain Allah. serta mereka pula menyangka, bahawa mereka berada di dalam petunjuk hidayah” [Al-Aa'raaf 7: 30]
KESIMPULAN
  1. Hindarkan diri daripada kesukaran menetapkan pendirian dalam kehidupan. Was-was adalah permainan Syaitan dan penyakit jiwa yang mengundang bahaya.
  2. Dalam hal-hal yang tiada keraguan dalam membuat pilihan keputusan, ia tidak berhajatkan kepada Istikharah.
  3. Ketika berdepan dengan pilihan yang sukar ditentukan, gunakan pertimbangan diri untuk melihat buruk baiknya.
  4. Jika jelas mudarat atau sudah ditentukan Haram hukumnya, maka tidak harus beristikharah.
  5. Pada perkara yang sukar untuk dibuat keputusan, beristikharahlah kepada Allah mengikut kaifiyat Solat Istikharah dan Doa yang Ma’thur daripada Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.
  6. Istikharah boleh diulang beberapa kali hingga beroleh ketetapan hati untuk membuat keputusan.
  7. Di samping itu juga beristisyarahlah dengan meminta pandangan pihak yang boleh dipercayai kewibawaannya.
  8. Petunjuk daripada Allah ialah kemampuan hati untuk tetap pendirian membuat keputusan.
  9. Hindarilah perbuatan menunggu mimpi atau petanda berbentuk isyarat kerana ia sangat terbuka kepada belitan Iblis.
  10. Jauhi Bid’ah dan Syirik.
  11. Setelah keputusan dibuat, bertawakkallah kepada Allah dan tenang dengan keputusan itu.
  12. Seandainya timbul cabaran atau muncul sisi kekurangan pada pilihan yang dipilih, tiada fikiran negatif muncul kerana yakin adanya hikmah dan kebaikan daripada Allah.
  13. Istikharah terbuka kepada apa sahaja urusan kehidupan yang berada di dalam ruang lingkup keharusan Syara’ dan salah jika hanya dilihat sebagai mekanisme jodoh.
  14. Rujuklah kitab-kitab Fiqh serta panduan Sunnah dalam urusan Istikharah serta ibadah-ibadah yang lain.
  15. Melakukan ibadah dengan hanya berpandukan hearsay adalah pintu kebinasaan dalam beragama.
Credit:ABU SAIF @ www.saifulislam.com

22 October 2011

Quote of the day.....

16 October 2011

Sometimes when you give up on someone, it’s not because you don’t care anymore, but because you realize they don’t...

Addiction.

12 October 2011

Chicken soup of the family....

Morning guys....Its 8 am and I'm in the lab.I am yawning non stop eventhough I get enough sleep.Must be this lab I thought hihi..--not enough oxygen-__-"

Ok.Balik semula dekat topik kita for today.I have one story to tell you guys,and hope you  no WE can gain something from the story.Actually ini adalah kisah benar saya ye adik-adik.he..he...

Hmm,the story begin like this............
Masa mula2 dapat offer dari Prof Raja, dapat sambung master..I told my mum,and she was very happy.Mama memang nak I sambung study, for a better living she said. I told my mom, don't worry bout my fees or my expenses because Prof will give RM1500 to me per month. Of course she was relieved, bukan tak tahu anak dia ni dah lah kuat shopping,makan nak sedap2 je..boleh pokaiii..Time tu mama cakap,I need to give her money,RM 150 per month, and I say yes I will...dengan yakinnya.

Bila dah start lab, my life start changing. Dah jarang2 makan dekat cafe UPM.Mesti makan dekat luar. Kadang2 lunch hour tu pergi Midvalley, makan sedap2..so duit tersangatlah cepat habis.and my little evil heart start thinking,hmm..kalau tak payah bagi mama duit,mesti cukup duit..ada duit lebih nak shopping.At that time I don't even have a car, but duit habis macam air.Tak boleh nak simpan pun!But still I give 150 to my mom every month..dengan sedikit perasaan tak rela(sedikit ok)

Sampai satu masa, memang dah tak cukup duit sangat2.Nak mintak duit kat mama malu lah pulak.Apa lagi korek la buku ASB,yg ada tah berapa sen je time tu...So pendekkan cerita I went to CIMB bank and tunjuk buku dengan muka tak malunya pergi dekat kaunter and cakap..akak,boleh tak check ada berapa baki dalam asb saya,saya nak keluarkan berapa je ada.Rasanya ada la 50 ringgit kot.Bila kakak tu bagi penyata, tengok baki ada RM800lebih.Eh biar betullll*sambil gosok2 mata* tak percaya.Bila tengok balik, tiap2 bulan ada orang masukkan 150 dalam asb..

Then things started to fall into place. Few months before that, mama call.Banyak kali tanya number ASB.I'm not an organize people you know.I just campak2 semua benda so banyak kali mama tanya and banyak kali I bagi alasan sebab malas nak cari.and she was so determined she call everyday sampai I finally gave the number to her.Know what,the money that I gave her, she give to me back.Via my ASB..and me, the ungrateful daughter, had think before that I will have enough money if I dont need to give it to my mom.Shame on you Ira!

Soon after that, I called my mom.I told her don't ever give the money back to me.I really want she spent the money for herself.Its a little amount of money but I nak dia guna for herself.All her life, everything is about us.Mama marah,dia cakap actually dia tak nak pun duit tu but she worried that I spent all the money and I dont have any saving(which is true)..and I started to cry(ya i know.. drama queen eh) and told her."Next time kalau mama masukkan duit yg kakak bagi dalam ASB kakak, tak nak da balik kampung.Orang bagi dekat mama,mama bagi kat orang balik"..Mama pun gelak sebab I menangis macam orang gila and cakap "Ok2 lain kali mama simpan dalam bank RHB kakak pulak"..Aik sempat buat lawak orang tengah emo nih...

Start dari situ, every month bila elaun dah masuk, me, without hesitate akan masukkan duit dalam bank mama.Ikhlas.Without any thinking.Tell you, lepas dah ikhlas bagi mama,hati jadi sangat happy.I dah ada kereta,and semua orang pelik,macam mana duit cukup bayar kereta,broadband,makan,minyak???Well KEBERKATAN I must say..Every month ada je rezeki lebih..Alhamdulillah.And to you guys, bila kita dah start ada duit,jangan lupa dekat mak(ayah pun tapi sekarang ni boleh bagi mak je)..Tak boleh banyak,bagi sikit.Kalau mak taknak,belikan barang2 dekat dia.Make sure your mom is part of your budget.Kalau dengan boyfriend boleh beli barang mahal2,belanja makan sedap2,why not your mom.Yes dia orang ada lagi banyak duit, but tipulah kalau mak tak terharu kalau kita belanja dia.Kita INSIST nak bagi dia.

So thats all.Just nak share with you guys..Hope ia sangat berguna ye.Love your mom.Love your family..BYEEEE

11 October 2011

Quote of the day.....

Agree???

3 October 2011

‎10 Surah dapat Menghalang daripada 10 ujian Besar Allah...




1- Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT.



2- Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.



3- Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari 


kiamat.



4- Surah Al-Waqiah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.



5- Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur.



6- Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan.



7- Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi 
kematian.


8- Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.



9- Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.



10- Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was.

P/s:Taken from Kak Mija's wall..

2 October 2011

Great weekend getaway..^.^

Had a blast at Pantai Morib yesterday.The pantai was't that good, but when you spend time with people you love,Pantai Morib suddenly feels like Pulau Perhentian!(Oh I've been exxagerating right?)-___-".I think thats enough talking.I'll just let you browse the photos.


Enjoy the moment!!

Activity 1: Picnic'ing'+ eating..hihi


Chubby Yasmin can't wait to' terjun' haha..

Got caught by Kak Efy haha..

Activity 2:Camwhoring with poser of the year....

Activity2: Play volleyball...

Chasing the ball..yahh..yah....

Showing off skill?Nah... I dont think so haha...

Time to go home..Byeeeee

The love of my life..Nomu nomu Saranghae...

30 September 2011

Pelik2 je dia orang ni..

Semalam I  ber'fb'ing, and suddenly i read one of the status yang mengamuk2 marah and rasa meluat dekat orang2 yg post benda2 geli geleman at their own fb,yg nak post' i gosok gigi pagi ni"..haha kelakar jugak pun ada dgan org yang macam ni.Biarlah dia nak bagitahu dia gosok gigi dekat satu dunia pun kan?Wall dia suka hati beliau lah he..he...Marah org lain yg immature,but still that's their wall, they have their right.Yg dia duk marah2 tu,tak immature ke??

Macam masa mula2 ada fb, jakun juga lah kan.Sikit2 approve semua org, and sikit2 nak post kat fb.Ye lah orang kampung kan,tak biasa ada( final year baru nak ada fb).I thought only my friend can see our activity but no.ha..ha..-_-".Kadang2 tu ye lah,memang terasa meluat sikit bila baca orang post yang bukan2, but terfikir ya maybe i've done that before and now when i'm 23 and  I realize that isn't proper.So just give time lah dekat dia orang kan?No need nak condemn2 orang lain macam diri awak tu bagus sangat.haih..Kalau tak suka,remove je dari friend.Tak pun jangan nak menggatal baca wall mereka2 itu sila tutup mata anda dah tu macam mana aku nak menaip senget betul minah ni. Tak susah kan???Ha..Jadi..renung renungkan dan selamat beramal...^.^

29 September 2011

Nightmare please go away:(

Sigh~~


Its been a long time I didn't have that nightmare..Don't know why lately it keep haunting my dream..Oh please,I don't want to wake up and realize my eyes are swollen and my pillow wet with my tears.


My dream remind me of the madness and  loss and awfulness that quietly building up, behind my wall of keeping busy.Burst with tears  for no obvious reason, when Im eating, studying, and  as I was going to bed. I just couldn't stop crying. Dear Ms. nightmare,please go away..I heard everything,I read everything n I know everything.But I already forgive and forget so shhhuuh  please go away k???.... 




P/s: Actually the main thing is...I dont want this swollen eye!!!!Enough with my eyebag and now Im a walking panda that doing lab work... so please don't force me to cry in my dream hahahha..Aigoo u make me lost my mind laaa-_-" 



26 September 2011

Morning....

Good morning peeps...

How's your morning?Better than yesterday?Good!As for me,I start my morning with a looonngggggg yawn but ottoke,I need to pray and go to school. Grabbing my old fashioned baju kurung and pink scarf,I'm ready to rock .EHH...rock ke????hihi...





Tadaaaa!Safely arrived.*Ignore the eyebag-_-"



Boring morning.Wow it rhymes haha.Guess the word boring derived from morning eh?So thats all..need to start working.Bye2:)

23 September 2011

Friday night sleepover...

Tonight I have sleepover at Kak Mija's place..konon2 comel la kan nak sleepover bagai macam anak2 orang putih tu bajet Hannah Montana habis hihi^.^..like all the normal sleepover kitorang pun have our own activity.Girls always watch movie together, do makeovers for eachother, do eachothers hair, nails, makeup, toes during their sleepovers.Nak tengok how we spent our night?Lets the picture talk:p


P/s:Comel tak tangan Kak Mija?Hah teka cepat kitorang buat ape^.^

20 September 2011

Someone like you...


To someone out there...I know  you're hurt. Believe me I felt it too,before you and thousand time more than you.Even if letting someone go is hard, believe me,there's always a reason for everything that happen... 
Your losses, heartbreaks, setbacks, and disappointments have made you a different person a way more better, more unique, more compassionate person! Instead of mourning what was or what could have been, start something new in your life. Think about what goals you should set for your life.

Or....
find someone like them... like Adele said in her song:)..